Böcker


Jönköping & Huskvarna - ännu mer historisk kärlek (Enhjort förlag, 2022)


I uppföljaren till Jönköping & Huskvarna - en historisk kärleksförklaring har de båda städerna fått sällskap av Bankeryd, som en gång var en populär badort. Läs mer om detta och åttiotalet andra platser som Automobilpalatset, fattigvårdshusen och Lustigkullen. Samtidigt får du svar på frågor som du inte visste att du hade; som varför Jönköping en gång kallades Porrköping, när den första bilen besökte staden och vad tusan Mark Twain gjorde på Vättersnäs.


Boken säljs på Akademibokhandlarna i Jönköping city och på Asecs, i Museishoppen samt på Rosen Foto & Ur i Huskvarna. Kontakta mig för dedikerade exemplar!


Jönköping & Huskvarna - en historisk kärleksförklaring (Enhjort förlag, 2021)


I december 2021 följde Jönköping & Huskvarna – en historisk kärleksförklaring, en bok som bottnar i min kärlek till hembygden. Genom 84 historiska bilder försöker jag med fylliga bildtexter väcka liv i två delvis försvunna städer som ofta bara anas i dagens stadsbild, men som alltjämt spelar roll för hur vi lever och rör oss. Tanken var att skriva med ett nytt perspektiv, för de yngre och de inflyttade som inte minns utan möter det förflutna genom bild och text. Av de tidiga reaktionerna på att döma boken har jag dock "misslyckats", de som vill minnas sin gamla stad gillar den minst lika mycket som de som kommit hit senare. Det gläder mig.Dramatiska damer: sjuttiofem porträtt från femhundra år (Historiska media, 2019)


Min debut kom 2019 med Dramatiska damer, ett samarbete med illustratörsgeniet Maria Persson från Umeå. Gemensamt berättar vi där om 75 kvinnoöden från 1500-talet fram till idag. Vi bestämde tidigt att boken skulle rymma alla sorters kvinnor; såväl goda som onda och lyckade som misslyckade och lika många kända som okända. Jo, alla från diktatorn Elena Ceaușescu till helgonet Moder Teresa, bankrånaren Bonnie Parker och busschauffören Berta Persson.


Kontakta mig för föreläsningar utifrån det gamla Jönköping.

Vad sade pressen?


Om Jönköping & Huskvarna - ännu mer historisk kärlek


»Nils Hjorts känslor för Jönköping och Huskvarnas historia brinner med klar låga.«

Peter Feurst, Jönköpings-PostenOm Dramatiska damer:


»Det är korta, välskrivna livsberättelser med syfte att väcka nyfikenhet till vidare läsning och kanske även få läsaren att reflektera över sin egen plats i historien, något författaren verkligen lyckas med. Illustratören Maria Persson har gjort snabbskissade porträtt av damerna i syfte att fånga en dramatisk ögonblickskänsla. Det här är en bok för alla som är intresserade av historia.« BTJ (Fd Bibliotekstjänst)


»Illustrationerna är fantastiska och de välskrivna texterna väcker stor lust att läsa vidare på egen hand.« Tidskriften Historiskan


»En kanonfin bok! Alla damer i boken är inte stora hjältar, men alla har en intressant berättelse … en stor kunskapskälla.« Luleå bokpassion


»En spännande bok om kvinnor med drama runt sig som inte nödvändigtvis var hjältinnor.« Feministbiblioteket